sâmbătă, 8 mai 2010

Pui tampit

Acum 2 saptamani cand m-am captusit cu cei 10 curcanei, am luat la tara si 102 pui de gaina de o zi. Unul din cei 102 era cam olog, asa ca l-am luat acasa, impreuna cu 5 frati de-ai lui, ca sa-i tin in cazare 3 zile. Puiul cel olog, dupa ce a dormitat o zi intreaga la caldura becului special, si-a revenit ca prin farmec si, trei zile mai tarziu, cand l-am dus inapoi la tara nu mai avea nimica.
Acum o saptamana, am mai gasit un alt pui care a ologit intre timp, nu stiu din ce motiv. Motivele ar fi ca ori ale salmonela si trebuie tinut pe antibiotic pana se face bine, ori a ologit din lipsa de calciu. Ambele motive imi provoaca uimire pentru ca este singurul din 100 de pui care se pare ca are o problema. Bineinteles ca am luat in calcul si faptul ca a fost calcat in picoare de fratii lui si deci are nevoie de odihna de recuperare.
Cum am fost foarte satisfacuta de primul succes cu puiul de o zi care si-a revenit dupa o zi de odihna, m-am gandit eu ca as avea succes si cu acesta. Bineinteles ca daca ar fi fost un pui apatic nu mi-as fi batut capul. Dar acesta avea o vointa si o pofta de mancare teribila. Si m-am gandit eu ca un pui mic n-are cu ce sa ne deranjeze prea tare. Deci l-am adus acasa duminica seara si astazi este sambata. Puiul nici vorba sa-si fi revenit. Este mai olog si mai mancacios ca niciodata. Pentru mine este un mister boala ce o are pentru ca i-am facut cateva teste. Asta din cauza ca m-am stresat destul de tare sa vad ca in 6 zile e chiar mai olog probabil din cauza ca intre timp a mai crescut. Nu stiu cum creste, parca din apa. Ideea este ca el, fiind din ce in ce mai greu, mi-e teama ca-si va rupe piciorul sanatos. Fiindca el sta pe un picior sanatos, care se vede ca-l sustine cu destula greutate, si pe celalat il tine in aer, refuzand cu incapatanare sa-l puna pe pamant. Adica sta cu el in aer, si cand se deplaseaza tropaie temeinic pe piciorul sanatos ajutandu-se de aripa opusa. Mi-e cam groaza de fiecare data cand ma uit la el cum merge.
Deci, mai intai i-am luat copanele la verificat, pe firul apei, sa vad daca totusi nu e rupt ceva. Exclusa toata treaba! Inclusiv imbinarea piciorului cu spatele nu are nimic. Atunci i-am lipit ghearele de parchet cu scoch, ghearele fiind egal departate una de alta. Curioasa treaba, a stat foarte bine pe amandoua picioarele. Asta pentru vreun minut ca dupa aia a luat pozitia paralelogram. Adica s-a inmuiat si s-a asezat iar pe piciorul sanatos. De fiecare data cand ma chinuiam sa-l indrept, statea asa vreo 30 de secunde si apoi iar lua pozitia paralelogram. I-am pus mancare si apa in directia piciorului bolnav ca sa vad ca se inclina si pe acela. cu multa greutate s-a aplecat sa manance asa, dupa care a inceput sa protesteze piuind puternic si dand furios din aripi. OK, mi-am dat seama ca nu-i mai place si l-am dezlipit de scoch.
Apoi l-am apucat de gheare si l-am lasat sa atarne cu capul in jos. Asta i-a placut la nebunie fiindca a tacut instantaneu. Si am inceput sa-i fac teste. L-am tinut intai de piciorul sanatos. Piciorul a actionat bine si muschiul ii functiona perfect. Bineinteles ca la fel de bine a actionat si la piciorul bolnav. In final i-am facut gimnastica la amandoua picioarele. Amandoua au actionat la fel.
In concluzie, m-am gandit ca dupa atata gimnastica, cand il voi repune pe picoare, probabil va merge foarte bine pe amnadoua picioarele. Dar m-am inselat! A mers in continuare tropaind pe piciorul sanatos si pe cel bolnav il tine in aer. Probabil ii lipseste vreo doaga, totusi. Nu stiu ce sa-i mai fac (momentan sunt la capatul rabdarii) pentru ca atunci cand trebuie sa mearga sa manance piuie ingrozitor de sfisietor pana ajunge la canitele cu apa si mancare. Imi aduc aminte cand G cel mare si A cel mic erau bebelusi si urlau noaptea, numai ei stiau de ce. Nici atunci nu eram asa de deprimata.

7 comentarii:

EllA spunea...

Eu zic ca lui sa-i iei niste carje si pe mine sa ma suni.

Claudia spunea...

buna idee cu carjele! :D

Canguru' spunea...

Daca sta numai intr-un picior, inseamna ca e treaz si are echilibru. Da-i ceva tarie si va fi nevoit sa puna si celalalt picior jos.

Iar ca ultima solutie, pune-i cutitu' la gat si ameninta-l ca-l tai, daca nu isi foloseste ambele gheare la mers! Un pic de duritate in educatie nu strica...

Claudia spunea...

aoleo, canguru! si eu care credeam ca doar eu am metode tiranice de educare ;)). oricum, buna ideea cu taria. sa mor de nu incerc sa-i dau macar o picatura... :D

Unknown spunea...

Anca, m-a amuzat experimentul tau. Te rog, contacteaza-ma daca vrei sa stii parerea mea despre puiul "tampit". Apreciez faptul ca esti o persoana meticuloasa, de asta cred ca meriti un raspuns.

Unknown spunea...

Am intrat aici in idea de a cauta raspuns la cum se manifesta un pui de gaina din cei 140 ( probleme membre inferioare ) dar am gasit povestea piului tampit o poveste reala care ma fascinat prin modul cum a fost relatata . Esti o buna povestitoare , e cea mai frumoasa poveste pe care am citit-o in ultimii 40 de ani . Bravo ! pentru rabdare cu calitatea cu care ai expuso.

Claudia spunea...

Multumesc de apreciere!