sâmbătă, 18 septembrie 2010

Ritualuri de nunta I

Tortul acesta l-am facut eu cu ocazia primului eveniment nuptial din vara asta, dar mai ales pentru ca nepoata mea a fost pentru prima data nasa si mi s-a parut interesant sa-i fac un cadou mai specific de la mine.

\

Ia sa vedem.... A trebuit sa fac 40 de ani ca sa mi se para ritualurile de nunta distractive. Parca, parca mi se pare asa de nashpa ca nu am facut si eu o nunta ca la carte, cu ritualurile cap-coada asa cum se fac la noi in Romania.


 Deci...
1. Intai se ia un ginerica si se face frumos mai mai. Ras, tuns, frezat, in costum bine indesat si bineinteles emotionat. La partea asta nu am participat pentru ca nu am avut cum, eu fiind activa de la nasi incolo.
2. Ginerica se duce sa ia nasii. Asta se face cu mare fast si neaparat cu un acordeonist, care din fericire (in ambele cazuri in care am participat) poate fi plin de mult bun simt. La alte nunti canta intr-una nasului ca sa bage mana in buzunar si sa tot scoata bani pentru el. Acordeonistul nostru insa a intrat vesel, sau nu prea, in casa nasilor si a cantat intr-una tot timpul cat nasa ii aseaza o floare in piept lui ginerica. Nici binemeritata bancnota cu banul cel mai mare posibil nu este uitata. Acesta este aducator de noroc si prosperitate in noua casa de piatra ce se va fauri.. Apoi se incinge o hora pe cinste si toata lumea chiuie si tipa cat ii tine gura in timp ce doua doamne sau domnisoare servesc nuntasii si musafirii si toti gura-casca cu gustarele, prajituri si vin. Toata harmalaia dureaza cam o ora si ceva. Depinde bineinteles de necesitati. In unele cazuri, mireasa nu este inca eliberata de coafeza si deci nu a ajuns acasa pentru a fi luata pe sus de nuntasi.
3. Ginerica si nasii pleaca cu mare tambalau si tantavai spre casa miresei unde aceasta trebuie convinsa a se lasa luata pe sus. Bineinteles ca toata treaba se petrece cu o mare harmalaie, care in unele cazuri sperie copii. (Acum trei ani, G cel mare, care avea 10 ani,  s-a speriat ceva de groaza, crezand ca nuntasii galagiosi si zurbagii o sa-i faca cine stie ce verisoarei lui, mireasa. A fost cu greu convins ca e ceva normal ce se intampla mai ales ca si maica-sa chiuia cat o tinea gura). Acuma, daca e sa ne gandim serios la asta, chiuiturile sunt foarte infricosatoare daca nu stii despre ce e vorba, fapt pe care l-am realizat destul de tarziu.
4.Nuntasii sunt asteptati la mireasa acasa cu mare bucurie si intampinati cu vin si cozonac. Se danseaza tava cu cosmeticele necesare infrumusetarii miresii, care trebuie sa fie musai nou noute si musai cumparate de nasa. Nasa intra prima in casa si o aranjeaza pe mireasa pentru a fi foarte frumoasa si incantatoare, in asa fel incat sa fie indreptatita sa se uite plina de dispret la saracul mire si sa-l faca sa creada pe acesta ca a dat un noroc mare cat bolovanul peste el, daca il accepta. Bineinteles ca aici mireasa trebuie sa joace bine cartea pentru a capata un dar cat mai valoros, echivaland greutatea ei in aur. In anumite cazuri fericite, mireasa este insa modesta si se multumeste cu un set de diverse gablonzuri si o galeata de bani bagati la draguta jartea. Apoi ginerica trebuie sa dea dovada de mare forta si sa-si ridice mireasa cu scaun cu tot, pentru a-i demonstra acesteia ca va putea prin fortele proprii sa-i furnizeze necesarul unei vieti incredibil de bogate si indestulate.
5. Toate femeile participante incep sa se inchine de bucurie ca mireasa a fost convinsa sa plece la casa ei si o iau cu toatele la pupat rasplatind-o cu bani bagati in gentuta personala. Cu toti banii stransi in gentuta aia, mireasa trebuie sa-si cumpere cadouri pentru ea si doar pentru ea, ca altfel nu va avea parte de lucrurile cumparate.
6. Cu mare chiuiala si bucurie se iese din casa si, in pragul casei, se indeplineste ceremonia cozonacului. Aici se rupe in patru un cozonac moale si pufos din acela rotund. Totul se petrece deasupra capului miresii care arunca cele patru bucati de cozonac unde-i vine la mana. Lumea formata din nuntasi si gura-casca, se repede disperata dupa cozonac si-l devoreaza.

Va urma pentru ca momentan m-a apucat foamea.


8 comentarii:

gigi spunea...

:)) s-a deschis sezonul nuntilor anca?

Claudia spunea...

la mine, da! :)) desi pe criza asta n-as fi zis ca mai vrea careva sa-si puna pirostriile pe cap :D

georgiana spunea...

Anca!!! mai traiesti??? Mi-e dor de tine, fata hăi!

Claudia spunea...

georgi fata, si mie mi-e dor de tine. eh, sper sa-mi revin la capitolul timp si energie. te pup

minoki spunea...

Trebuia sa te duci la nunta ca s amai apari si pe aici.

Mariean Viorel spunea...

Dupa nunta e necesar un pic de timp pentru refacere ...

Claudia spunea...

ai mai minoki ca nu dau chir asa de rar ::),. oricum cam tot asa de rar ca tine. avem un chef amandoua... mama mama. te pup

viorel, bine zis cu timpul de refacere. ca de obicei esti un adevarat intelept.

Mariean Viorel spunea...

Tot asa a spus si psihologul si mi-a schimbat tratamentul .