luni, 20 septembrie 2010

Ritualuri de nunta II

7. Alaiul nou format se indreapta cu mare zarva, in sunet de claxoane innebunitoare si cat mai multa galagie si tam-tam posibil, spre biserica. Acolo ajunsi, mireasa nu este bine sa se intalneasca fata-n fata cu alte mirese, deoarece incep masuratorile din priviri cantarindu-se care dintre ele este mai frumoasa, fapt care ar putea sa le faca sa intre in biserica nervoase foc. Oricum, nuntasii se pot holba linistiti la mireasa adversa dand din cap satisfacuti ca mireasa lor este cea mai frumoasa si are cea mai splendida rochie. Dupa care bineinteles se ia la puricat nasa si invitatii, asta pana cand preotul invita alaiul in biserica.
Aici, depinde de preot de cat de adevarat preot este. In unele locuri este foarte bine dispus si ingaduitor cu nuntasii, alteori se uita cu o privire criminala la nuntasii zglobii atentionandu-i sa-si tina gura ca altfel vor fi expulzati de la slujba si dati afara, intru-cat in biserica nu se vorbeste.
Cununia religioasa poate tine de la 15 minute, asta cand preotii au o groaza de nunti pe lista si vor sa le oficieze pe toate in incercarea de a se umple de bani cutia bisericeasca, sau poate tine chiar si o ora daca preotului chiar ii place ceea ce face.
Partea cea mai amuzanta este cand li se da celor doi miri sa manace cozonac si sa bea vin sau cand nuntasii se arunca disperati dupa bomboanele aruncate in timp ce preotii ii invart pe miri in jurul mesei ca sa-i ameteasca de cap si sa nu-i apuce vreo ultima dorinta de a renunta in a se mai casatori.
Ametiti de invarteala si vin, mirii accepta sa se casatoreasca si in mare fala ies din biserica unde lumea arunca dupa ei cu orez pentru a-i trezi si pentru a le purta noroc.
8. Alaiul se indreapta spre locul unde se va veseli lumea si unde nasii trebuie sa fie primii care-i introduc pe miri in local.
9. Urmeaza vre-o ora-doua de pauza, unde toata lumea se indreapta spre casele lor pentru o reinnoire a toaletelor doamnelor. Orice doamna care se respecta are doua tinute pregatite pentru nunta: una de zi si una de seara.
10. La localul unde se tine marea petrecere, mirii si nasii isi intampina invitatii cu sampanie dupa care ii repartizeaza pe fiecare la locurile stabilite anterior.
11. Marea petrecere trebuie neaparat sa contina muzica de-a noastra populara compusa din geambarale, sarbe, hore, brasoveanca, si mai nou introdusul PINGUIN, care este crima si pedeapsa pentru picioarele urcate pe tocuri. Bineinteles ca la miezul noptii se fura mireasa si mirele indurerat umbla apoi pe la mese si plange pe umarul la toti de necajit ce este. Hotii miresei ii pretind ulterior mirelui sa aduca luna de pe cer, soarele sau chiar sa cante "Pusca si cureaua lata", depinde  de cat de pus pe sotii sunt.
12. Inainte de servirea sarmalelor, care sunt nelipsite la o nunta get-beget romaneasca, nasul trebuie sa arate lumii intregi ca stie Tatal Nostru, altfel nimeni nu are voie sa guste nici o sarma.
13. Dupa sarmale, sau inainte ca la ora aceea nu prea mai stiam cat este ceasul, se danseaza "Dansul Gainii". Adica un grup de glumeti din partea miresei, imbracati tiganeste , inarmati cu fluiere si tigai in care lovesc viguros cu lingura, cu mare tambalau prezinta nasului o gaina spre vanzare. Gaina este una foarte smechera, gatita cu un morcov in fund si o tigara in gura. Nasul este pacalit de multe ori pana cand reuseste sa puna mana pe gaina, spre deliciul invitatilor care urmaresc evenimentul cu aplauze, rasete si chiuituri.
14. Spre dimineata, nasa ii da jos valul miresei, care face cat mai multe nazuri posibile, intru-cat de-abia acum realizeaza ca va fi femeie maritata si va trebui sa gateasca si sa spele pentru o persoana in plus.
Se lasa greu de tot si nasa trebuie sa fie tare smechera ca sa o convinga, aratandu-i o basma atat de frumoasa ca mireasa, de dragul basmalei, se lasa pacalita. Dupa care toate femeile fac o hora in jurul miresei si mireasa le ia pe rand pe toate la dansat.
15. La sfarsitul dansului mireasa arunca buchetul si in spatele ei se aseaza toate fetele tinere nemaritate care se uita flamande la buchet. Acestea se arunca asupra buchetului de parca ar fi sfarsitul lumii daca n-ar face-o. Invingatoarea pastreaza buchetul si spera in mare secret ca ea va fi urmatoarea care se va marita.
16. Ultimul pas al nuntii este taierea tortului, care trebuie sa fie foarte impozant pentru a-i satura din priviri pe toti comesenii.

14 comentarii:

silavaracald spunea...

Faine obiceiuri. La noi sunt mai simple, dar tot durează nunta de-ți trece os prin os! :D

klausen spunea...

hmmm ... ce m-ar fi ajutat posturile asta acum un an ... am fost varza la nunta mea ! ... habar nu aveam de nimic :)

Unknown spunea...

Era bine sa i le arat unui prieten de-al meu care s-a casatorit acum o luna...nu avea habar saracu..de fapt nici ea nu stia nimic despre rituarile nuntii.

minoki spunea...

Dar bine ca ai aparut, fata draga.Frumoasa postare. Intr-adevar avem obiceiuri frumoase. Desi pe alocuri mai necivilizate dar frumoase, pana la urma.Am fost si eu acum vreo 20 de anisori la o nunta traditionala. Si a fost frumos. Cu toate obiceiurile de la tara.

georgiana spunea...

Aceleasi obiceiuri sunt si la noi. Nasol e ca nuntile astea au devenit adevarate afaceri...

Mariean Viorel spunea...

Vezi mai ? Si Georgiana spune ca obiceiurile sunt aceleasi.... na !

angela tocilă spunea...

Cîte obiceiuri! Eu nici de Găină nu ştiam nimic pînă am fost naşă, de-am plătit o vechitură de pasăre deodată cu tata, dacă nu cu bunicu', de-am plîns trei zile. Plus c-am văzut pe înregistrare cum rîdea socăciţa (bucătăreasa) şi aş putea jura c-am descifrat pe buzele ei cuvîntul "proastă". Evident, eu eram proasta, pentru că habar n-aveam că trebui să negociez, am dat cît au cerut. Oricum, de cîte ori îmi aduc aminte, îi doresc diferite chestii şi-am auzit că bine nu-i prea merge, da' n-am mustrări de conştiinţă, căci "proasta" strikes again!

L.R. spunea...

multe ritualuri, de asta se emotioneaza oamenii mai mult decat e cazul...

Mariean Viorel spunea...

Cand vezi ranga venind te emotionezi un pic ...

Parker spunea...

Cam multe obiceiuri, nu stiu, dar parca prea aglomereaza actinea propriu-zisa.

georgiana spunea...

fatăăăăăăă! mi-e dor de tineeeeeeeee!

Anonim spunea...

Craciun fericit tie si alor tai!!
Te pup, Ancuţo!!

Anonim spunea...

craciun fericit si toate cele bune !

Claudia spunea...

sarbatori fericite tuturor si un an fabulos (in sens pozitiv) sa urmeze. va pup pe toti