LA MULTI ANI MARIILOR SI MARIANILOR!
Azi a fost ziua soacrei mele si fiindca m-a cuprins luna asta febra torturilor i-am facut si ei unul. In principiu, cel mai bun tort care imi iese mie foarte bun este cel de ciocolata. Nu prea ma pricep eu la ornat si cu toate ca iese foarte bun nu este foarte aspectuos. Asa ca de cand am descoperit pasta de zahar si ce usor se lucreaza cu ea, numai asa imi ornez torturile.
Initial, pasta de zahar, poate fi comandata de pe net. Eu am comandat-o de aici http://lumeabasmelor.ro/lumeabasmelor/ si pentru inceput, cine vrea sa stie cu ce se mananca ar fi bine sa faca asa cum am facut eu.
Eu am descoperit o reteta care insa este la fel de buna si conditia este ca zaharul pudra sa fie foarte bine macinat. Altfel se simte, cand se musca din tort sau prajitura, ca e zahar netopit.
Pasta de zahar
60 ml apa
2 pliculete de gelatina
2 linguri de miere
1kg zahar pudra (ori din comert, ori rasnit foarte bine cu rasnita la care s-au adaugat 2 linguri de amidon)
zeama de la jumatate de lamaie (care este optionala doar pentru a nu iesi aluatul prea gretos de dulce)
Gelatina se pune la inmuiat cu patru linguri de apa. Separat se fierb in baie-marie cele 60 ml de apa cu zeama de la lamaie si cu mierea la care se adauga la sfarsit gelatina. Cand toate s-au topit (dar fara sa dea in clocot) se ia de pe foc si se amesteca totul cu jumatate de kilogram de zahar pudra, pana se formeaza ca o coca. Coca este destul de lipicioasa si se pune in folie de plastic si se lasa sa se odihneasca la frigider pana a doua zi. A doua zi, coca formata se framanata cu restul de zahar pudra.
Coca astfel formata se poate pastra la frigider 6 saptamani.
Pentru a se face diverse figurine, mainile trebuie in permanenta unse cu unt si trebuie sa avem la dispozitie zahar pudra pentru modelare (cum se pune faina cand se modeleaza diverse aluaturi).
Cand o sa se calce pe picioare vreunul din familie ca sa filmeze cand ma strofoc sa ornez vreun tort poate o sa pun si filmulete pentru a se pricepe mai bine procesul. Pana una alta eu in ultima luna am stat cu ochii pe youtube pe tot ce misca in materie de filmulete care au legatura cu manevrarea, modelarea si facerea pastei de zahar.
Pasul urmator este sa fac martzipan care este mult mai usor de facut dar nu are consistenta aceea elastica. Parerile sunt impartite bineinteles si exista doua tabere. Unii urasc martzipanul si altii il iubesc la nebunie. O sa ma decid din ce tabara fac parte cand voi manca asa ceva.
Pasul urmator este sa fac martzipan care este mult mai usor de facut dar nu are consistenta aceea elastica. Parerile sunt impartite bineinteles si exista doua tabere. Unii urasc martzipanul si altii il iubesc la nebunie. O sa ma decid din ce tabara fac parte cand voi manca asa ceva.
Tort de ciocolata cu nuca
Blat
10 oua
10 linguri apa (cat de pline posibil)
10 linguri cu varf zahar
10 linguri cu varf nuca rasnita
3 linguri cacao (eu prefer Cacao de Zaan)
Se pun pe foc toate, mai putin ouale, si se amesteca pana da un clocot. Cand se raceste se adauga galbenusurile si apoi albusurile batute spuma si amestecate prin rasturnare. Se da la cuptor cca 45 de minute la economic. Se poate face testul cu paiul ca sa se vada daca e gata. Eu nu-l fac, doar apas putin cu degetul in mijlocul blatului si daca e elastic inseamna ca e gata. Dupa racirea completa a aluatului se formeaza o usoara groapa. E normal.
Crema
un pachet unt 65% (daca se foloseste cel de 80% nu se topeste zaharul bine)
3 linguri zahar
3 linguri cu varf cacao (De Zaan fireste)
4 cuburi de ciocolata amaruie (eu folosesc din aia 75% de la kandia)
Se amesteca toate in baie-marie pana se inmoaie untul. Se ia de pe foc si se amesteca ocazional pana se raceste.
In rest orneaza fiecare cum vrea si pune ce esente vrea. La tortul asta merge perfect esenta de rom dar daca se pune prea multa amaraste. Eu o pun doar in crema si doar cand e rece.
4 comentarii:
La multi ani , socri tale! Si bravo tie gospodino!
Cred ca pentru mine este prea complicat sa fac astfel de giumbuslucuri.
Este prima data cand vad un tort cu musetel . Eu am incercat ceva cu niste vodka dar nu mi-a iesit blatul si a trebuit sa mai cumpar .Abia la al ... rand mi-am dat seama unde gresisem . Complicat lucru si cofetareala . Toate bune .
La multi ani ! pentru soacra ta si am sa-ti laud tortul arata foarte bine si am sa-l numesc "Tort mozaic"
minoki fata, prietena mea este in zodie cu tine si a facut de o groaza de ori tortul asta.i-a iesit nemaipomenit (in loc de fondant a ornat cu crema tortului). mai mentionez ca nu este o mare amatoare de gatit dar a tinut mortis sa invete cum se face tortul asta. este tare usor de facut si dureaza prepararea cam jumatate de ora. mulumesc eurari si te pup
viorel, tare rau ca n-am prea vorbit cu tine in ultima vreme pentru ca ideea cu vodka e geniala. data viitoare cred ca bag putina vodka in blat. bucatareala nu-i deloc complicata daca ti-e foame :))
CT, multumesc de urari. as adauga "cu museteL". eu initial am vrut sa fie margarete dar seamana mai mult cu oua ochiuri ;))
Trimiteți un comentariu